LenkaKT L.M.A.T.

Začínáme v Pascalu

Kniha, ComputerWorld, 1998

Držím v ruce knihu, po které jsem před lety, když jsem se v gymnaziálních dobách učila Pascal, marně toužila - kvalitní, srozumitelnou, vtipnou a velmi přehlednou učebnici základů Pascalu.

Dnes už je v praxi Pascal tak trochu "na okraji". Firma Borland s masovým nástupem Windows do světa počítačů zastavila vývoj svých populárních překladačů Turbo Pascalu. Jednou z mála možností, jak se dnes s Pascalem setkat, je produkt Borland Delphi.

Nabízí se tak otázka: Má ještě dnes, v době, kdy vládne spíše jazyk C a jazyky z něj odvozené, cenu učit někoho Pascal? Já osobně se domnívám, že ano. Jazyk Pascal vznikl přímo jako jazyk určený pro výuku programování a rozhodně není chybou, když člověk programováním neposkvrněný začne právě v Pascalu. Pascal je velmi názorný, jednoduchý, jednoznačný a trochu přísný jazyk. Zápis je jednoduchý, mnohdy přímo intuitivní, zápis výrazů je sice delší než v "Céčku", ale význam zápisu je vždy jasný na první pohled.

Je velmi důležité, aby měl ten programováním neposkvrněný k ruce nejen vhodný jazyk, ale i dobrou a kvalitní učebnici. A tou, podle mne, kniha pana Satrapy rozhodně je. Není jen pouhou učebnicí Pascalu, ale učí i obecným základům programování. Kniha je napsána tak, že vás neomezí jen na jediný existující překladač Pascalu, ale sami si můžete vybrat, který překladač použijete.

První, úvodní část knihy vám ve stručnosti objasní, co to vlastně je program, algoritmus a jak správně napsaný program vypadá (jasný, přehledný...). Druhá, podstatně robustnější část se věnuje popisu jazyka. Autor nepostupuje klasickým způsobem, kdy se nejprve proberou typy, potom výrazy, potom příkazy a závěrem něco navíc, ale spíše tak nějak napříč všemi kapitolami najednou. Považuji to za vhodnější, protože si všechny pojmy osvojíte nenásilnou a přirozenou cestou.

Nejprve se vám vysvětlí, co je to proměnná a jak se taková věc dá používat. Potom se seznámíte s jednoduššími příkazy. Následující kapitola vám podrobně ukáže všechny způsoby, jak se dá v Pascalu zacházet s čísly. Práce s čísly je intuitivní, snad právě proto je řazena na začátek. Následuje to, co už je trochu obtížnější, ale nezbytné: logické operace, typ boolean a práce se znaky. Tím jsme zabředli do typů Pascalu až po uši, proto je načase si leccos objasnit. Dočtete se proto, že typy v Pascalu dělíme na jednoduché a strukturované naučíte se používat ty jednoduché. Tím končí první část knihy. Druhá část je věnována strukturovaným typům, opět velmi podrobně a od jednoduchých ke složitějším. Po typech přijdou ke slovu procedury, funkce, ukazatele a práce se soubory. I zde bohatě platí to, co v celé knize: jasné, přehledné, vtipné. Závěrečná část je to, co z knížky dělá skutečnou učebnici programování. Jsou zde popsány "klasické" programátorské nástroje a triky: seznamy, binární strom, třídicí algoritmy, principy modulárního programování a jeho implementace v Pascalu a na závěr krátký úvod do objektového programování.

Nedá se nic dělat, knížka se mi opravdu líbí. Už na první pohled je příjemná, protože je celá pěkně vysázená v TeXu (a ne ve Wordu, jak to mají některá nakladatelství u nás ve zvyku), přísně se dbá na štábní kulturu, výpisy programů jsou pěkně strukturované a přehledné. Poté, co se začtete, zjistíte, že i jazyk je český, lehký, živý, čtivý a pestrý. Je znát, že autor je zkušený pedagog a ví, čím upoutat pozornost žáka. Kniha je "informačně hustá", na rozdíl od mnoha publikací zde není ani řádek zbytečný, a tak se vám při čtení nestane, že přeskakujete celé stránky, spalováni touhou po něčem skutečně zajímavém.

Zkrátka, vřele doporučuji všem rodičům, jejichž zvídavé dítko loudí: "Mamí (tatí) já se chci naučit programovat, dělejte něco!". Kupte mu knihu a posaďte ho k počítači. Budete mít chvíli jistotu, že nepáše nic nekalého a ještě se pod vedením zkušeného učitele naučí základům programování. Nečekejte, že po prostudování knihy prorazí na trhu software s novým a bezchybným operačním systémem, naučí se jen základy, ale naučí se je dobře.

Satrapa Pavel: Začínáme v Pascalu Neokortex 1998 250 stran

Autorkou tohoto webu je LenkaKT, alias Lenka Kosková-Třísková. Bádám a vyučuji na TU Liberec.

Poslední změna: 3. 3. 2011