LenkaKT L.M.A.T.

Začátečníkům k užitku, pokročilým pro potěchu

Kniha Pavla Satrapy pro Linuxové začátečníky, Softwarové noviny 9/2001

Možná, že má recenze nebude příliš objektivní. Ačkoli totiž mezi jinými počítačovými knihami příliš nerozlišuji, publikace Pavla Satrapy cíleně vyhledávám a čtu je skoro jako beletrii. Mám také jistou slabost pro operační systém Linux. Když jsem tedy koutkem oka zahlédla v regálu knihkupectví tenoučkou úzkou knížku Poznáváme Linux z edice Jak na počítač aneb příručka pro nás, běžné uživatele, kterou vydal Pavel Satrapa u nakladatelství Computer Press, druhá signální soustava vyslala pokyn k zakoupení dříve, než první signální soustava stihla spočítat, zda mám u sebe dost peněz.

Ona to vlastně není knížka - je to tenoučký sešítek podivného formátu (rozměry jsou obdobné složené turistické mapě) spojený dohromady kroužkovou vazbou. Výhodou je, že se knížka nezavírá na rozečtené stránce a docela padne do ruky. Je ovšem otázkou, kolik zvídavých čtenářů kroužková vazba přežije. Grafická úprava je střízlivá, i když se tu a tam najde drobná chybka v sazbě. Kniha je barevná, snímané obrazovky jsou i v tak úzkých stránkách dobře čitelné. Každých zhruba deset stránek potěší milá ilustrace, nabízející ilustrátorovu vizi běžného uživatele seznamujícího se s Linuxem.

Asi nejsem členem cílové skupiny čtenářů, jimž je kniha určena, neboť přece jen Linux již nějakou dobu používám. Škoda, že kniha nevyšla o takové tři, čtyři roky dříve, myslím, že by mi tehdy ušetřila nejednu bezesnou noc. Dnes je pro mne čtení spíše jen listování mezi starými známými a jen tu a tam vykoukne nějaká doposud skrytá souvislost.

Každý, kdo by chtěl vyzkoušet Linux, ale dosud se k tomu neodhodlal, by si před bezhlavou instalací měl přečíst právě tuhle knížku. Netrpí totiž obvyklou nectností většiny knih věnovaných Linuxu: nesnaží se z vás postupně udělat správce webových serverů nebo přímo Linuxové guru. Předkládá nezbytné základní znalosti, hezky uspořádané a svižně vyprávěné. Autor chápe, že většina uživatelů ráda pracuje v grafickém rozhraní, proto je mu věnována asi polovina knížky. Nejprve jste ovšem připraveni na odlišnosti Linxu a Windows, které většinu začátečníků odradí: pojmenovávání a uspořádání souborů na disku, nápověda a lokalizace prostředí. Další velká kapitola je věnována nepřekonatelnému správci souborů Midnight Commander. Jak již bylo řečeno, největší pozornost se soustředí na grafické uživatelské rozhraní Linuxu. Poměrně podrobně je zde popsáno KDE, na několika stránkách i GNOME.

Kniha není jen tupým popisem programů a příkazů Linuxu. V části nazvané Linux pro všední den se naučíte psát texty, používat tabulkový kalkulátor, připojovat k Internetu a pracovat s elektronickou poštou. Vzhledem k rozsahu knihy pochopitelně není popis nijak podrobný, ale pro základní představu o možnostech a využitelnosti Linuxu podle mého názoru plně postačuje. V závěru jsou na několika stránkách představena přístupová práva k souborům Linuxu (nevím, jestli bych s nimi čtenáře přece jen neseznámila o chvilku dříve) a některé další Linuxové speciality.

Zkušení uživatelé Linuxu možná nad knihou pozvednou pobaveně obočí, ti méně zkušení ovšem začnou jásat. Kniha je totiž neunaví sáhodlouhým popisem příkazového řádku nebo podrobným rozborem jednotlivých konfiguračních souborů. Nikde nenajdete ani zmínku o instalaci nebo správě systému. Zkrátka a dobře, při čtení si nebudete připadat jako Alenka v říši divů před nebezpečnou královnou, ale jako vítaný host v příjemném a přátelském operačním systému.

Satrapa, Pavel: Poznáváme Linux, edice Jak na počítač aneb příručka pro nás, opravdové uživatele, Computer Press, 2001

Autorkou tohoto webu je LenkaKT, alias Lenka Kosková-Třísková. Bádám a vyučuji na TU Liberec.

Poslední změna: 3. 3. 2011